Perigrina

Luthomania XL

In het project Luthomania ontmoeten de muziekculturen van Arabië, Oost-Azië en Europa elkaar in een populair en eeuwenoud instrument, de luit. Het is een dialoog op de tonen van traditionele en nieuwe composities, waarbij elke musicus zijn eigen klankkleur laat horen: de Chinese pentatoniek, de Arabische taksim, de barok, jazz en hedendaagse invloeden.
Na vele concerten en twee gelauwerde CD's (Périples en Itinérances) verlangde Luthomania naar een confrontatie met een ander tokkelinstrument: de harp, eveneens een instrument met een eeuwenoude geschiedenis. De Europese barokharp, de Chinese Zheng en de Arabische Qanun voegen een sensueel accent toe. Dit resulteerde in de CD Perigrina (2014).

Luthomania roept impressionistische en meditatieve sferen op en verrast met exuberante explosies van virtuositeit. Een aanrader.

--

"Luthomania is één van de groepen waarvoor de benaming wereldmuziek echt gepast is. De drie kernleden belichamen met hun specifiek luitachtig instrument en hun muzikale bagage evenveel totaal uiteenlopende culturen. De scherpe pipa van Xia Hua vertegenwoordigt het Verre Oosten, Abid El Bahri de Maghrebcultuur met de doffere, sloffig aangeslagen ud en Philippe Malfeyt zit met luit en in het Westen. Van deze culturen is die van het Verre Oosten het minst aanwezig in de muziek. Melodieën uit het Midden Oosten komen wel vaak boven, net als de chromatisch dalende baslijnen. Die lijken wel ontleend aan renaissance- of baroklamento's, al leggen ze even goed de basis voor fado- en kleinkunstachtige muziek.
Gelet op de verscheidenheid aan culturen en instrumenten siert het Luthomania dat ze er in slagen alles heel vertrouwd, vanzelfsprekend en vooral integer te laten klinken. Het trio lonkt met de pi-pa (Xia Hua) naar het Verre Oosten, brengt u in 1000 en 1 staten-van-vervoering met de Arabische ud (Abid El Bahri), en leidt u in bekoring met de Westeuropese luit." -- Philippe Malfeyt

Perigrina met

Abid El Bahri . ud
Xia Hua . 'pi-'pa
Philippe Malfeyt . luit, theorbe, barokgitaar en colascione
Osama Abdulrasol . qanun
Li-Ling Huang . zheng
Hannelore Devaere . barokharp

Media

Music Idea

Met gedrevenheid en oog voor detail verzorgt Music Idea het management en de boekingen voor een kruim van muzikanten, met een uitgesproken voorkeur voor wereldmuziek, folk en klassieke muziek. Het resulteert in grote waardering van het publiek en verrassende ontmoetingen met de artiesten en hun muziek.

Inge Depraetere
mobile +32 475 89 07 21
ingedepraetere@musicidea.be
www.musicidea.be

Erkenningsnummer private arbeidsbemiddeling Vlaamse Gewest: VG.1349/BA

The Suite Escape

The Suite Escape is een baken van rust en genot. Dit smaakvol ingerichte gastenverblijf is centraal gelegen voor een bezoek aan Gent, Brussel en Brugge en is eveneens de ideale start voor wandel- en fietstochten aan de rand van de Vlaamse Ardennen. Boek je verblijf via thesuitescape.be

Inge Depraetere
mobile +32 475 89 07 21
hallo@thesuiteescape.be
www.thesuiteescape.be