Na de mediterrane en Spaanse muziek te hebben verkend, belandt Constantinople weer op Amerikaanse bodem. Na Que le Yable les emporte!!!, een project dat in 2005 tot stand kwam in samenwerking met de uit Québec afkomstige zanger Bernard Simard, bevaart Constantinople een onbekend Mare Nostrum : de golf van Mexico en de multiculturele Caraïbische wateren waar Amerindiaanse, Europese, mediterrane en Afrikaanse invloeden samenvloeien. Terra Nostra!
Sinds twee jaar heeft Constantinople zowat twintig concerten gegeven in Mexico. "Elk bezoek heeft onze belangstelling voor de muziek van dit prachtig land en haar bevolking aangewakkerd. We werden aangespoord om zoveel mogelijk informatie in te zamelen over de Mexicaanse muzikale tradities en kregen tevens de kans meerdere muzikanten te ontmoeten."
Het is tijdens een van deze reizen dat Ziya en ik toevallig een archiefopname vonden van Son de Veracruz uit de jaren 1970. Toen we dit voor het eerst hoorden kwamen we meteen in de ban van deze muziek. Naderhand vernamen we dat de bewuste CD een compilatie was van de beste traditionele artiesten van de Staat van Veracruz uit de jaren 1970. Dit was dus een uitmuntend voorproefje.
Bij nader onderzoek, meer bepaald over de Jarocho klank, zijn we erin geslaagd 'virtueel' contact te nemen met José-Angel Gutierrez, een van de topfiguren van deze muzikale traditie, en zijn vrouw Teresita. Wij hebben ons Terra Nostra-project met hen besproken en zijn ze uiteindelijk gaan opzoeken in hun dorp, Lerdo de Tejada, in Veracruz.
Een toevallige en tegelijk onontkoombare ontmoeting. Toevallig want niemand heeft ons aan elkaar voorgesteld. Mijn eerste gesprek met José-Angel ging betrof zijn teksten over muziek en de muzikale opnames die ik van hem gehoord had. Onontkoombaar want zodra we begonnen samen te spelen vertelde José-Angel dat hij reeds 40 jaar musiceerde en dat hij bijna even lang deze ontmoeting had verwacht ! »
Het Terra Nostra project spruit voort uit de wens de Andere te ontmoeten in de ''Nieuwe Wereld'', deze rijke muzikale traditie te verkennen en zich aan dit land te hechten via zijn muziek. Sinds jaren onderneemt José-Angel de omgekeerde zoektocht : hij wil de roots van zijn muziek opsporen, in Andaloezië, het Middellands zeegebied en het Oosten. Bijgevolg was onze ontmoeting enigzins gepland in het mysterieuze doolhof van het toeval en het Universum.
Met Terra Nostra, terugreis naar het Mexico van de XVIIe eeuw, wil Constantinople weer de diepste banden opsporen die er bestaan tussen de oeroude geschreven bronnen en de levende mondelinge overlevering. De erfenis et de diepgang van een ''oude wereld'' en de bruisende openheid van een ''nieuwe wereld'' doen een nieuwe muziek ontstaan, een mix van monofone tradities en polyfone improvisaties.