Resonance/dissonance

Khyam Allami

Resonance/Dissonance is een geheel, afgerond. Het is muzikaal gebaseerd op maqam, het modale muzikale systeem uit het Midden-Oosten, ogenschijnlijk donker en eenvoudig, maar desalniettemin complex.

Ongebruikelijke benaderingen van de Maqams worden verrijkt met originele, hoogst gestructureerde en gedetailleerde ‘compositie-improvistaties’. Uit de herhalende thema’s en melodieën ontstaat een coherente vertelling, geaccentueerd door dynamische en ritmische uitbarstingen van ongewone ritmische cycli. Alles zit verweven rond de composities en een donkere versie van de traditionele Irakeese Maqam Nawa.

Het concept van Resonance/Dissonance draagt sporen van het leven in London; het werk van C.G. Yung, de mystiek van Jorge Luis Borges, het vrije en vernieuwende denken van Frank Zappa en Secret Chiefs 3, de ingenieusiteit van diverse meesters uit de Midden-Oosterse muziek zoals Hossein Ali Zadeh, Naseer Shamma en Riyadh al-Sunbati.

Mystiek in zijn helderheid en abstract in zijn poëzie; Resonance/Dissonance is uniek, vol van ziel en schoonheid, donker en terzelfder tijd hoopvol. Op het podium komt de kracht en de dynamiek des te meer tot uiting – de verovering van het publiek.

--

Over Khyam Allami / Ooit was hij vooral bekend als de drummer bij een hardcore punkband. Nu is Khyam Allami befaamd als meester van de oud (Arabische luit) en geeft hij Ethnomusicology aan de universiteit van London. In 2012 was hij special guest op het legendarische concert van Blur in Hyde Park.

Allami, geboren in Damascus, Syrië, verhuisde samen met zijn Irakese familie op negenjarige leeftijd naar London. Als tiener dompelde hij zich onder in de Westerse rock en punk. Maar na een tijd verlangde hij om terug voeling te krijgen met zijn Irakese roots, een land waar hij zelf nooit heeft gewoond. Zijn leven vanaf dan toewijden aan de oud was de manier waarop hij dit deed. En hoe! De charismatische Allami is een virtuoos op de oud. Vergezeld met percussionist Vasilis Sarikis op frame drum, mag het publiek zich aan een intiem, bezwerend en sterk concert verwachten.

--

Bezwerend mooie muziek / Zijn debuutalbum ‘Resonance/Dissonance’ is een revelatie volgens de critici. De muziek is uniek, gevoelig, donker, zwaar en hoopvol. ‘Khyam Allami belichaamt het beste van de nieuwe generatie van oud-spelers waarvan de wortels liggen in de oosterse traditie, maar die ook oordeelkundig gebruik maken van een breder scala van hedendaagse invloeden... zijn composities zijn volkomen betoverend.’
(Songlines Magazine)

This is his debut album and it shows Allami to be a master of the oud, with a slow magisterial opening, full of rich sonorities. A musician worth catching live.
(Simon Broughton, Evening Standard)

While the music conforms to Arab classical forms, its pensive, minimal contemporary feel could do for the Oud what Rodrigo y Gabriela have done for the Spanish guitar.
(The Telegraph)

The presentation of Resonance/Dissonance gives absolutely nothing away, meaning-wise; however the overwhelming darkness of this music says it all.
(The Liminal)

The lilting melodies and meditative remarkable creative talents.
(The Verge)

Resonance/dissonance met

Khyam Allami . oud
Vasilis Sarikis . frame drum

Music Idea

Met gedrevenheid en oog voor detail verzorgt Music Idea het management en de boekingen voor een kruim van muzikanten, met een uitgesproken voorkeur voor wereldmuziek, folk en klassieke muziek. Het resulteert in grote waardering van het publiek en verrassende ontmoetingen met de artiesten en hun muziek.

Inge Depraetere
mobile +32 475 89 07 21
ingedepraetere@musicidea.be
www.musicidea.be

Erkenningsnummer private arbeidsbemiddeling Vlaamse Gewest: VG.1349/BA

The Suite Escape

The Suite Escape is een baken van rust en genot. Dit smaakvol ingerichte gastenverblijf is centraal gelegen voor een bezoek aan Gent, Brussel en Brugge en is eveneens de ideale start voor wandel- en fietstochten aan de rand van de Vlaamse Ardennen. Boek je verblijf via thesuitescape.be

Inge Depraetere
mobile +32 475 89 07 21
hallo@thesuiteescape.be
www.thesuiteescape.be
Airbnb
Booking.com (Apartment Sand)
Booking.com (Suite Wood)