Met de boot van het ene optreden naar het andere varen: dat is wat Aurélia, het trio rond violist Aurélie Dorzée, dezer dagen doet. Met de "Aurelia Feria". Van een vernieuwend project gesproken.
De "Aurelia Feria" ligt aangemeerd op een boogscheut van het Gentse station Dampoort. De boot is vlag na de oorlog in elkaar gelast op een scheepswerf, ergens in de Elzas. Recent is het gevaarte met bloed en vooral zweet en tranen omgebouwd tot een intieme theaterboot. "Hier hebben we een paar maanden aan gewerkt", vertelt zanger/gitarist en bootbewoner Tom Theuns. "We hebben ramen gemaakt, een houten binnenbekleding en isolatie aangebracht, een metalen terras gelast, een ingang, een trapje en nog veel meer. We zijn er al eens mee naar Dendermonde gevaren en daar hebben we vijf keer een half uur opgetreden, telkens voor een 100-tal bezoekers."
Tom is de eigenlijke kapitein aan board "maar we hebben ook een schipper om te varen", zegt hij. "Dat is een kunst op zich met zo'n oude boot als deze. Ik ben wel aan het leren varen, maar ik ben toch blij dat de schipper er nog elke keer bij is, want er is altijd wel iets aan de hand in een sluis." En sluizen, dat is waar een idee van het nieuwste project van het trio Aurélia rond draait. "Sluizen zijn overgangsplaatsen", vertelt violist en frontvrouw Aurélie Dorzée.
"Je versast als het ware van de ene wereld naar een andere. We hebben geprobeerd om muziek te maken waarin alles evolueert. Tegelijk is de muziek een getuigenis van de reis met deze boot, die traag vordert, veel omwegen maakt, waardoor de noties tijd en ruimte anders worden beleefd en grenzen vervagen. Je weet vaak hoegenaamd niet meer of het nu Vlaanderen of Wallonië is waar je doorvaart. Je vraagt je dat op een duur ook niet meer af." De langzame koers van de boot weerspiegelt zich ook in de muziek op de nieuwe cd van de groep,"Hypnogol", met vooral trage nummers en veel meer instrumenten.
"Inhoudelijk draait dit nieuwe project rond een soort geschifte kapitein die allerlei avonturen beleeft", zo geeft Aurélie nog mee. "De titel, Hypnogol, is afgeleid van het Franse woord hypnogogue, de toestand tussen slapen en waken waarin je droomt en heel wat creatieve ideeën krijgt. Er was ook inspiratie van de Russische schrijver Gogol, die lang geleden het dagboek van een waanzinnige schreef, dat volgens ons eigenlijk over onze kapitein gaat."
De Aurelia Feria meert de volgende maanden onder meer aan in Ninove (23 november), Geraardsbergen (24 november) en Leuven (van 27 tot 29 december).
Goe Vollek n° 4