Krankzinnige schoonheid van Aurélia

Henk - folkforum.nl

Aurélia - Hypnogol (journal d'un capitaine) - homerecords.be 4446037

De muziek op Festina Lente, het eerste album van het Belgische supertrio Aurélia, was twee jaar geleden vanwege de experimentele eclectische aanpak nauwelijks te labelen. We hielden het toen op avantgardistische folk. Nu is er helemaal geen beginnen meer aan. Op hun tweede album Hypnogol brouwen Aurélie Dorzée, Tom Theuns en Stéphan Pougin als alchemistisch geschoolde druïdes een amalgaam vol magie, mysterie en gekte.

Invloeden uit minimal music, jazz, folk, wereldmuziek, cabaret, avantgarde, hedendaagse muziek, geïmproviseerde muziek en klassiek vloeien samen in een soort dadaïstische performance. Soms vertoont de sound newfolk-trekjes van over de Atlantische Oceaan à la Espers of een Coco Rosie, maar in flirts met dertiger jaren muziek en walsjes herken je toch veeleer de Europese voedingsbodem.

Gitarist Tom Theuns ontwikkelt zich meer en meer tot een artistiek stemkunstenaar. Loom als ‘n Leonard Cohen en verfomfraaid als ‘n Tom Waits klinkt-ie in Dufus Ghallagus. In Barbapapa heet hij je als een Duitse opperstalmeester ‘Herzlich Wilkommen', In Let Me-Aria ontpopt-ie zich als een Napolitaanse tenor. Soms volslagen maf, maar artistiek steeds verantwoord. Knap! Violiste Aurélie Dorzée blijkt nu ook al te kunnen zingen; iets zwoeler maar met eenzelfde mysterieuze ondertoon als een Emmanuelle Parrenin.

Het instrumentarium van Theuns groeit gestaag. Naast gitaren, harmonium, sitar en banjo, horen we van hem nu ook glockenspiel en mondharmonica. Ook percussionist Stéphan Pougin haalt er steeds meer bij. Van drums tot daf (Koerdische raamtrommel), van vibrafoon tot klokken, van gongs tot tapan (Balkantrom), van speelgoedinstrumentjes tot harmonium. Op één nummer bespeelt hij zelfs vijftien gongs.

Bij de avontuurlijke aanpak van dit drietal past de gastrol van tubaspeler Michel Masot, een Luikse kanjer uit de improvisatiemuziek (o.a. Garret List, Trio Bravo, Trio Grande). Verrassend vind ik de energieke bijdrage van de 20 jaar jonge Gentse folkaccordeoniste Sara Salvérius (o.a. Transpiradansa, Turiya, Fliodan, Ça Bouge).

In het akoestische klankenpallet van Aurélia sluipen elektronische geluidjes binnen. Overduidelijk in een triphopachtige stukje, maar voornamelijk subtiel zoals met zingende zaag-achtige geluidjes, of iets dat lijkt op kabbelend water. Dit laatste is niet vreemd als je bedenkt dat Hypnogol het logboek omvat van ‘een binnenschipper die zichzelf als ‘s werelds strafste zanger beschouwt'. Zijn wedervaren is vastgelegd in dit muzikaal logboek.

De album-titel Hypnogol is een neologisme van de psychologische term ‘hypnogia', de bevreemdende toestand waarin de menselijke geest zich bevindt juist voor het inslapen, en de russische surrealistische schrijver Gogol. En zoals Aurélie Dorzée het zelf in een interview zegt: ‘Deze plaat is een beetje van dit alles; een halfwakkere droom met bizarre wendingen.'

Bizar is het zondermeer. In de muzikale invulling van het logboek is inventief gezocht naar bijpassende geluiden. De percussionist bootst feilloos het monotone gebonk van de scheepsmotor na, plots krijsen er watervogels, en met een beetje fantasie hoor je de boot op de langzame deining heen en weer schuren langs de meerpaal als-ie daar 's nachts aan vastligt. Zo kan het in de stilte van de nacht op zo'n boot akelig knarsen en piepen. Duiden de angstige kreten op een nachtmerrie? Ongetwijfeld...

Het grappige van het thema van dit album is dat Theuns en Dorzée in werkelijkheid samen de afgelopen maanden een binnenschip hebben omgetoverd tot de Aurelia Feria, een (echt) theaterschip met een capaciteit van 90 mensen. In Gent leven ze samen op hun ‘spits' van 40 meter lengte. Komend seizoen varen ze er mee van Oostende naar Luik en geven - samen met percussionist Stéphan Pougin - op hun schip concerten in een decor van magie en mysterie. Er zijn ook nog wilde plannen om naar Frankrijk af te zakken. En als ze in Luik liggen kunnen ze toch ook via de Maas naar Nederland? Wie weet. Afgaand op de krankzinnige schoonheid van dit album, die zich na meerdere draaibeurten steeds nadrukkelijker openbaart, beloven de concerten op hun schip niet te missen ervaringen te worden...
Hou hun agenda in de gaten op www.aureliaferia.com

Henk - Waardering 9

Bron: 

folkforum.nl

Music Idea

Met gedrevenheid en oog voor detail verzorgt Music Idea het management en de boekingen voor een kruim van muzikanten, met een uitgesproken voorkeur voor wereldmuziek, folk en klassieke muziek. Het resulteert in grote waardering van het publiek en verrassende ontmoetingen met de artiesten en hun muziek. Daarnaast stelt Music Idea ook de charmante gastensuite met uitstraling 'The Suite Escape’ ter beschikking voor overnachtingen voor musici op tournee of voor toeristisch of zakelijk kort verblijf.

Music Idea
Inge Depraetere
mobile +32 475 89 07 21
ingedepraetere@musicidea.be
www.musicidea.be

Erkenningsnummer private arbeidsbemiddeling Vlaamse Gewest: VG.1349/BA

The Suite Escape
Sint-Lievens-Houtem
mobile +32 475 89 07 21
Airbnb | Booking.com

Binnenkort