Een zichzelf respecterend kunstenaar verklaart al eens de liefde. Eigenlijk doet hij nooit iets anders.
Als vanouds vervlecht Olla Vogala verschillende verhalen, de b(ek)lijvende indrukken die zij hebben opgedaan onderweg, tot de stijl die haar zo kenmerkt.
Anno 2013 brengen zij een mix van chanson, anti-oorlogsliederen, liederen over de (on)mogelijkheid van de liefde en instrumentale composities beïnvloed door de Arabische muziektraditie… De teksten zijn afkomstig van verschillende bronnen: van de hand van Ludo Vandeau, ontleend aan de poëzie van Geert Cyriel Tavernier en aan oude teksten uit Syrië [uit de Christelijke Arameens (Syriac) traditie]. Het nieuwe repertoire van Olla Vogala is ook geïnspireerd op haar thuishaven Gent, de smeltkroes van nieuw en oud, allochtoon en autochtoon, volks en werelds... Waar de Leie en de Schelde in elkaar overvloeien, zo ook de culturen.
De bezieler en componist van Olla Vogala, Wouter Vandenabeele, is als vanouds de witte raaf die fladdert tussen wereldmuziek, jazz, folk, klassiek en chanson. Olla Vogala won in Duitsland de Echo Award voor Muziek zonder Grenzen – een erkenning die naadloos past bij de visie van deze groep. 'Wereldklasse,' aldus het oordeel van de pers.
Dit project brengt de oorspronkelijke bezetting, zoals het 15 jaar geleden allemaal begonnen is aan het Conservatorium Gent, terug samen. Het zorgt voor een smeltkroes van stijlen en ideeën, kenmerkend voor Olla Vogala en internationaal bejubeld. Olla Vogala wordt vocaal ondersteund door Soetkin Baptist en Ludo Vandeau. Getalendeerde gastmuzikanten Elias Bachura uit Syrië (ud), Elly Aerden (zang) & Florejan Verschueren (piano) vervolledigen de sound van dit project.
De muziek van dit project werd tijdens een publiek concert op 22 juni 2012 live opgenomen op de historische site van de Sint-Baafsabdij in Gent.
-
Olla Vogala maakt muziek die vernieuwend is in zijn genre. De groep geldt als voorbeeld voor vele wereldmuziekgroepen in België. (P. Van Tyghem, De Standaard)